Korpsets historie 1983-2008

Radiokonserter og konkurranser

Konkurranser og Festivaler
Korpset deltok i flere år i Hjertnesfestivalen og Buskerudfestivalen med gode resultater.
I 1984 var det uttak til NM, og korpset oppnådde 1. ærespris i 2. divisjon.
I 1985 oppnådde korset 1. ærespris i 2. divisjon med 95,3 poeng, en meget solid prestasjon under
Arvid Evju, som forøvrig også ledet korpset til seier i Hjertnesfestivalen i konkurranse
med mange dyktige korps.

I 1993 ble det invitert til kirkemusikkfestival i Konnerud Kirke. Korpset deltok og tok en overraskende og gledelig 1. plass og mottok en gavesjekk på kr. 3000. Denne festivalen ble avholdt en gang til og da fikk korpset en fin 2. plass.

Som et eksempel på korpsets mange dyktige solister, kan nevnes at i Buskerud-festialen i 1998 vant Hans Petter Fossum solistprisen for sin sangfremføring av ”New York, New York”.

I 1998 søkte en ung Au Pair fra Sveits, Andrea Schweitzer, et korps å spille i og etter kontakt begynte hun på fløyte. Etter 6 uker snakket hun utmerket norsk, og på Buskerudfestivalen hadde vi et ”gag” med Andrea som konferansier i Sveitsisk nasjonaldrakt og alt ble annonsert på Retroromansk, det gamle språket i Sveits.

Korpset deltok etter noen års pause i NM, som i mange år har gått fast 14 dager før påske i Trondheim. Korpset deltok i 2. divisjon, og gjorde en ”midt på treet prestasjon”. I 2002 vedtok korpset igjen at de igjen ville prøve seg i NM, da var også et nytt reglement med et divisjonssystem etter tidligere plasseringer. Da korpset ville melde seg på til 4. divisjon var allerede denne fulltegnet, så eneste mulighet var å kvalifisere seg for 3. divisjon ved å sende inn et pliktnummer på CD, variasjoner over ”Bæ bæ lille lam”. Gleden var stor da korpset fikk melding om at de hadde vunnet kvalifiseringen. Etter gode forberedelser var stemningen høy etter 3. plass i 3. divisjon.
Korpset deltok igjen i NM i 2005, nok engang i 3. divisjon etter å ha vunnet kvalifiseringen. En hederlig 9 plass ble resultatet. Siste gang SUK var i Trondheim på NM var i 2006 hvor korpset kom på 12. plass av 15 korps i 3. divisjon. Korpset vurderer nå en mulig deltakelse i Underholdningskonkurranse på Lillestrøm, som vilsammenfalle fint med Underholdningskonserten i høsthalvåret.

Radiokonserter
Korpset har hatt en lang tradisjon med radiokonserter i NRK. Bildet nedenfor viser Louis Kristensen som solist i Store Studio på Marienlyst. Etter 50-årsubileet i 1983 fortsatte Slemmestad Ungdomskorps tradisjonen. Den siste gikk på lufta i 1988, før det ble spilt et stykke på lokalradio, NRK Buskerud, i 2000.

Konserter

Tradisjonelt ble vårkonserten arrangert av skolekorpset, og høstkonserten av ungdomskorpset.
De siste årene har vi gjort litt om på dette, og knyttet et enda tettere samarbeid på vårkonserten. Dette har også gitt rom for større variasjon og samarbeid med andre på våre separate høstkonserter.

Ungdomskorpset ønsket å utvide sitt konserttilbud og bestemte i 1990 å arrangere en ”Showkonsert” i kulturhuset på Trekanten i Asker. Som hovedaktør hadde korpset engasjert Harald Heide Steen Jr, som sang og underholdt den fullsatte salen.

Det fortsatte med et par slike Showkonserter på Trekanten med Torkild Bye som solist og en konsert med Røyken Kammerkor. Det ble bestemt at disse konsertene måtte flyttes ”hjem” til Slemmestad, til tross for at Røyken manglet et kulturhus. Konsertene endret navet til Underholdningskonsert. Her har det som regel vært en rød tråd, slik som filmmusikk med multimedia framvisning, operamusikk med solister som Tone Bråten og Gunnar Hoff, eller Beatles og afrikanske Brass Bros-rytmer sammen med Røyken Kammerkor. I 2007 hadde vi tema barnemusikk, og hadde fullsatt sal sammen med barnekorene Sybako og Cantare, og avsluttet med et Astrid Lindgrenpotpurri som fellesnummer.

En annen meget vellykket konsert i 1990, var en
barnekonsert med klovnen Melvin Tix.

I 1992 fikk vi en forespørsel fra Østenstad menighet om å holde en konsert sammen med et amerikansk College Band, Concordia College Band Orchestra fra Minnesota. I tillegg til en meget fin konsert i Østenstad kirke den 16. mai hadde korpsets medlemmer de amerikanske studentene i privat innkvartering fra den ene dagen til neste, en veldig hyggelig opplevelse.

På Jubileumskonserten i 1998 ble alle tidligere medlemmer invitert til å være med i et jubileumsorkester som spilte et par musikkstykker med tidligere dirigenter. Jubileumsorkesteret ble på 98 medlemmer, og dirigentene Arvid Evju og Arild Andersen ledet korpset igjennom et par vellykkede numre.

Jubileumskonserten i 2003 ble lagt opp med historiske tablåer, med Steen-Vidar Larsen som konferansier. Han ledet oss igjennom historien fra århundreskiftet og fram til jubileumsåret, med både bilde og lydinnslag med historisk sus.

De siste årene har vi sammen med Asker musikkorps dannet felleskorps med oppmarsj i Asker sentrum, så også under deres jubileum i sommer. Vi har hatt konserter ved stasjonen og på Bakerløkka, før vi har møttes til felles fest. Det er veldig hyggelig å ha slik kontakt med vårt nabokorps oppe i Asker.

En annen vellykket tradisjon har vært julespilling i Østenstad Kirke. De første årene var det en stamme med Skitthegga Swing Department, Asker Musikkkorps og Slemmestad Ungdomskorps. Medvirkende var også skolekorps fra Asker, Gisle, Slemmestad, Blakstad og Vettre. Også Røyken Kammerkor og Asker B-Band har deltatt. Disse konsertene var julens høydepunkt. De siste to år har korpset hatt stemningsfulle midnattskonserter i samme kirke, første år med Asker Musikkkorps og Røyken Kammerkor, og siste år med Røyken Kammerkor.

Korpset har også startet en ny tradisjon med Nyttårskonsert hvor det også blir invitert gjester, og programmet er sterkt inspirert av den tradisjonelle Nyttårskonserten på NRK 1. nyttårsdag med Wienerfilharmonien. Radetszky March og Champagnegalopp er faste innslag, og konserten avsluttes med fyrverkeri.
I 2008 hadde vi med oss SSKs Juniorkorps og Tofte Musikkorps. Etter konserten gikk vi polonese ned til Klubbhuset med påfølgende nyttårsfest for SUK og Tofte.    

Turer

50-års Jubileumsturen i 1983 gikk til Saalbach i Østerrike. Korpset fikk god kontakt med det lokale korpset, mye takket være dirigent Sverre Midtlien.

I 1987 hadde korpset en ukes tur til Ungarn, i eget chartret fly. Dette var vår første tur med Arild Andersen som dirigent. De første dagene ble tilbragt i en by ved Balatonsjøen, der det var tid til både konserter, båtturer og minneverdige opplevelser. De siste dagene bodde vi i Budapest, og hadde både guidet omvisning, besøk på Fiskerbastionen, flere konserter og opplevelser. En ting har brent seg inn i korps-hukommelsen etter denne turen, nemlig SANGEN, som har fulgt oss i årene siden:

Har du stemme må du bruke den,
Meld deg inn i sangforeningen,
For synger ikke du, så synger ikke jeg,
Og da blir det ingen sangforening aaaaaav det,
Syng og la det klinge, SANGEN!
På 90-tallet gikk turene til Danmark, byene Ålborg, Skagen og København ble besøkt, både med og uten instrumenter. Korpset hadde også en meget vellykket tur til Lübeck i 1991, hvor korpset hadde en fin konsert på torget. Dette var den første turen vi hadde med vår nye dirigent, Geir Arne Haugsrud.

Bildet under viser SUK på en av turene til København på denne tiden. Vi trodde vi skulle spille på Kulturtorvet, noe som viste seg å være Kultorvet. Så nær.... Minner fra denne turen er blant annet mørke solbriller, samt en Københavner som midt under konserten sikret seg en fin duemiddag direkte fra torvet.
I 1999 inviterte Andrea Schweitzer korpset hjem til St. Gallen i Sveits etter hennes opphold i Norge. Dette ble en meget minneverdig tur med konserter sammen med det lokale orkesteret og alene, gondoltur på et alpefjell omringet av tåke, og turen ble avsluttet med hageparty hjemme hos Andrea.
I 2003 gikk turen til Kirchberg i Tirol i Østerrike, hvor korpset hadde flere konserter. Igjen var det et medlem i korpset, Roland Schaffarzic, som tok med seg korpset til sin hjemby.
I 2006 gikk turen til Tallin i Estland. Vi holdt konsert på torget i gamlebyen, og hadde guidet omvisning i og rundt byen. Igjen med konserter og gode minner.

I Jubileumsåret 2008 gikk turen igjen til Østerrike, denne gangen til Waidring i Tyrol. Korpset hadde konserter hver dag, blant annet som oppvarmingsband for lokale storheter i et stort festivaltelt med flere hundre mennesker, og konsert sammen med det lokale orkesteret, Bundesmusikkapelle Waidring. SUK spilte i gatene før og under det tradisjonelle kusleppet der kuene blir pyntet med fantastisk hodepynt før de blir hentet inn fra beitemarkene for vinteren. Det ble også tid til en dagstur til Salzburg og gondoltur til Steinplatte. Det familiedrevne hotellet serverte treretters middag hver dag og bidro til at dette ble en virkelig fin jubileumstur.

Vindåsen - seminar

En fin tradisjon korpset har hatt siden 1999, er å ha høstens oppstarts-seminar på Vindåsen, et feriested på Tjøme som tilhører Norges Bank. Her leier korpset seg inn hele weekenden og har med hele familien.
Et par tre av de ikke spillende voksne har aktiviteter med ”barna”. De eldste er over konfirmasjonsalder, men å bli med til Vindåsen, ja det er et krav. Blant barna passer de store etterhvert de små, i tillegg til at en aldri sviktende Nils Gullhav har laget rebusløp med skattejakt for barn og ungdommer. Oppgavene har alltid vært en passelig vrien utfordring, både for små og store barn.

Korpset har mange timer spilling hver dag og dette gir verdifullt grunnlag for høstens oppgaver.

Øvingslokaler

Korpset byttet øvelsested fra kantina på Fabrikken (NORCEM) til Bødalen Samfunnshus i 1992. Vi hadde fått tilbud om ”kjøpe” oss inn i kantina, men hadde ikke ressurser nok i forhold til ungdomsmenigheten fra Oslo Kristne Senter (Livets Ord). I 1996 byttet igjen korpset tilholdssted for øvelse til Slemmestad Ungdomsskole, hvor korpset fram til i dag og forhåpentligvis videre vil ha et trygt tilholdssted. I oppussingsperioden til skolen øvde vi 2 år på Arnestad skole.

Sekkefabrikken og kulturhus

Slemmestad Ungdomskorps er veldig glade for at det endelig er kommet et skikkelig kulturhus i bygda. Det kan nevnes som en kuriositet at i 1993 spilte korpset for første gang i Sekkefabrikken. Noen hadde lest i Røyken og Hurum Avis om en konsert som skulle holdes i det planlagte Kulturhuset. Etter noen oppklarende telefoner viste det seg at det var Vårkonserten til Røyken Skoles Musikkorps. Her meldte korpset seg på og deltok med noen marsjer, for å vise vår deltagelse i dette positive prosjektet i vårt nærmiljø.
  Neste opptreden i det som fortsatt var planer og ”luftslott”, var i 1998 da det skulle det være bluesaften på sekkefabrikken. Ettersom Rolf ”Mulen” Karlsen hadde vært tilstede på Vårkonserten, ble det til at ”Mulen” ba oss om å være oppvarmingsband for ”Bunkersblues”, en utfordring korpset tok, og det var mange som ikke tilhørte ”korpsmenigheten” som ble storligen overrasket. Det svingte skikkelig denne kvelden.

Igjen noen års pause før 2002 da korpset igjen ble bedt om å være oppvarmingsband på Sekkefabrikken, denne gang var det Mulen Portland Combo som skulle ha en konsert, og korpset stilte med utdrag av sitt ”Blues Brothers”-program.

I 2008 ble endelig ”Kulturhuset Sekkefabrikken” åpnet, med teateroppsetningen Charlie og Sjokoladefabrikken. Sjokoladeorkesteret var 12 medlemmer fra Ungdomskorpset. SUK var også representert med et fanfareorkester ved åpningen.

Miljøet i korpset

I 1984 og 85 så internbladet ”SUKKET” dagens lys. Alle var enige om at det var hyggelig, og at noen burde ta tak i det igjen - her er det muligheter for inspirerte medlemmer!
I 1986 ble det arrangert et ”Rock’n Roll dansekurs” fra Fastings danseskole, for å øke det sosiale samværet.
Den hyggelige tradisjonen med Vindåsen-seminar gir også en ekstra bonus i form av mye hygge i fantastiske omgivelser, i tillegg til spilling.
En annen tradisjon er vår- og høstavslutningene på Slemmestad Pub med henholdsvis reker eller ribbe. Videre møtes mange av korpsmedlemmene på den lokale Pub’en etter øvelsene, og her har man alt fra mimring til diskusjoner om hva fremtiden bør bringe.

Spilling i nærmiljøet

Tradisjonelt var 1. og 17. mai de betalte musikkoppdragene. 17. mai-togene har fra gammelt av utviklet seg fra ett tog til tog innen hver skolekrets, på Sydskogen, Torvbråten og Slemmestad. Nytt i 1997 var at 17. Mai-toget var et samarbeidsprosjekt mellom Slemmestad Ungdomskorps og de tre skolekretsene. Sammen hadde de felles tog fra grusbanen i Bødalen til Slemmestad. På dette tidspunktet lå nærmest skolekorpset nede, så det var et ”must” for at alle skolene skulle få musikk i sitt tog. 17. Mai-toget har siden dette gått fra grusbanen i Bødalen, Sydskogen trakk seg ut igjen i 1998, men gledelig nok var de tilbake i 2007. Et nytt oppdrag kom i 2007, hvor vi var med på Flaggheising i Eikeleina Boligeierforening, etterfulgt av en hyggelig frokost, før vi spilte på vei ned til samlingsplassen ved Grusbanen i Bødalen, og videre foran toget ned til Slemmestad.
  Tidligere år har det vært en tradisjon med spilling første påskedag. Spillingen startet ofte på Folkets Hus i Nyveien, der det i dag er tempel. Videre til Heimansåsen, og flere steder i Slemmestad og omegn. Denne tradisjonen varte til sent på 80-tallet.
Vi husker også en lokal fotballkamp (hvor vi vel ba om å få spille, for å holde det historisk korrekt..). Oppmarsj til turnstevner og Slemmestaddager må også nevnes. I 1993 ble Slemmestadhallen åpnet. Korpset hadde skrevet et brev til ”Driftsselskapet” som var offisiell arrangør og gitt sitt syn på hvilket krefter korpset mente passet for en slik anledning. Svaret var en forespørsel om å delta, så dette ble korpsets gave til Idrettsforeningen i anledningen åpningen.

I tillegg bruker korpset å spille i nærmiljøet noen øvelsesdager i vårsesongen. Etter at vi fikk nye medlemmer fra Sætre Amatørkorps, var det enighet om at vi burde spille litt der også, og stilte oss opp for staselig oppmarsj i et boligområde. Resultat av litt manglende lokalkunnskap sees annet sted på siden..Vi blir ihvertfall ikke fort glemt i den gata!

Videre ble en nyskapning på 1990-tallet at korpset påtok seg å arrangere hele juletrefestarrangementet for KIWI i Bødalen. Et vellykket arrangement og morsomt tjente penger. Dette arrangementet fortsatte også noen år, inntil butikken fikk nye eiere.

Av andre oppdrag med hele eller deler av korpset har det vært arrangement som julegrantenninger, spillinger i nærmiljøet, åpning av ulike foretak. Det har vært alt fra å spille på ”servicedag” på Slemmestad Bensinstasjon til åpning av pølsemakeri for Centragruppen. Siste oppdrag av denne typen, var rollen som Sjokoladeorkester i teateroppsetningen ”Charlie og sjokoladefabrikken” på Sekkefabrikken i begynnelsen av jubileumsåret.

Økonomi og dugnader

Et korps er avhengig av penger for å kunne holde noter, uniformer, forsikring, instrumenter, gode dirigenter og kunne tilby alle en mulighet for å utvikle seg videre. Inntektskildene har variert i disse 25 år, men Dugnad er en fellesnevner.
  Fra å skifte lysstoffrør på alle DNC-filialene i Oslo, fast en gang pr. måned rundt i by’n, til varetelling flere ganger pr. år på Ultra Sandvika og Statoilservice Slemmestad. Statoilservice Slemmestad sørger også velvillig for at vi alltid har tilgang til tilhenger for flytting av slagverk i forbindelse med arrangementer, i seg selv en solid støtte til korpset som settes stor pris på. Annet som kan nevnes er alt fra flyttejobber for ulike firmaer, vaske ned butikk, til kun å ”leie” ut navnet i 1999 som arrangør for et omreisende tivoli.

Spillautomater de siste årene har også vært en betydelig inntekstskilde.
Mest gledelig er det at våre spilleinntekter på musikalske oppdrag nå øker, slik at korpset kan ”tjene” penger til felles gode på hobbyen vår - nemlig det å spille musikk for mennesker!

Dette kan sees som en oppfordring:
BESTILL GJERNE KORPSET TIL Å SPILLE VED SMÅ ELLER STORE ANLEDNINGER!
Søk
Driftes av Styreportalen AS